Prosjekter og satsinger

Historiske vandreruter

Historiske vandreruter er et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren for å løfte fram gamle ferdselsveier. Målet med satsingen er å øke kjennskap til og bruk av gamle ferdselsruter som gir flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv. Det er til nå åpnet 15 historiske ruter.

Bilde av tunet som tilhører Orala. Det er god plass mellom husene på tunet på Orala. Gammelfjøset kan sees i bakgrunnen. Plassen ligger langs Finnskogrunden.. Foto er tatt av Marit Vestvik, Riksantikvaren
Orala / Aronstorpet Det er god plass mellom husene på tunet på Orala. Gammelfjøset kan sees i bakgrunnen. Plassen ligger langs Finnskogrunden. Foto: Marit Vestvik, Riksantikvaren

Fra uminnelige tider, helt fra vi fikk bosettinger i Norge, har det vært ferdsel både til lands og til vanns over store deler av landet. Ferdselen gikk over fjellvidder, langs skogstrekninger og på sjøen, mellom bygder, grender, byer og gårder. Både handelsmenn, fiskere, embedsmenn, pilegrimer, postførere, omstreifere, billedkunstnere og mange, mange andre benyttet seg av de gamle ferdselsrutene.

Mange av de gamle ferdselsveiene er for lengst forsvunnet. Likevel er det mange ruter og ferdselsminner igjen. En stor del av ferdselsveiene er i bruk som ledd i rutenettet til DNT, og bevares gjennom ferdsel og skjøtsel.

Gjennom satsingen Historiske vandreruter vil de gamle ferdselsrutene få nytt liv som turruter med egen merking og informasjonstavler underveis, i tillegg til at rutenes historie og kulturminner formidles digitalt gjennom plattformer som LokalhistoriewikiKulturminnesøk og DigitaltMuseum.

Se oppdatert oversikt over vandrerutene på historiskevandreruter.no

Noen smakebiter fra de Historiske vandrerutene

  • Brudleruta mellom Sirdal og Kvinesdal på Josdalsheia i Vest-Agder er fysiske spor etter et brudefølge, og består av steinformasjoner i fjellet. Dette er stein som en tror at brudefølget la i mønster på veien over fjellet fra kirken.

Les mer om Brudleruta på ut.no og i Lokalhistoriewiki.

  • Finnskogrunden i Hedmark er en vandretur mellom finnetorp og gamle boplasser rundt innsjøen Møkeren i Austmarka i Kongsvinger kommune.

Les mer om Finnskogrunden på ut.no og i Lokalhistoriewiki.

  • Turistvegen over Folgefonna er en klassisk bretur, fra Sunndalen over Fonnabu/Folgefonna til Tokheim ved Sørfjorden.

Les mer om Turistvegen over Folgefonna på ut.no og i Lokalhistoriewiki.

  • Kamperhamrane i Sogn og Fjordane er del av en gammel ferdselsvei fra Stryn gjennom Sunndalen til Skjåk i Oppland.

Les mer om Kamperhamrane på ut.no og i Lokalhistoriewiki.

  • Flykningeruta (også kalt Timianruta) er en av rutene som ble brukt av kurerer og flyktningeloser under andre verdenskrig. Den går fra Skullerud i Oslo og østover gjennom Enebakk og Eidskog kommuner til Sverige.

Les mer om Flyktningeruta på ut.no og i Lokalhistoriewiki.

Turgåere som går tur fra Hallingskeid til Osa

Åpning av nye historiske vandreruter

Historiske vandreruter er turruter som går langs gamle stier eller veifar. I august og september åpner to nye ruter: Hallingskeidvegen fra Osa til Hallingskeid, og Driftavegen gjennom Viglesdalen fra Nes til Nilsebu.

Publisert: 13. desember 2019 | Endret: 26. august 2022