r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Utvalgte kulturminner

I hjertet av Jotunheimen

Gjendebu ligger vakkert plassert ved vannet Gjende. Hytta er DNTs eldste hytte i drift, med sine snart 150 år. Foto: DNT.

Skriv

Midt i Jotunheimens sagnomsuste og storslåtte natur ligger Gjendebu. En av de eldste turisthyttene til Den Norske Turistforeningen som fortsatt er i drift.

Gjendebu ble vedtatt bygd i november 1868, 10 måneder etter at foreningen ble stiftet. I 1871 stod den første hytta ferdig, den var 45 kvm stor og ga plass til ca. 12 turister. Senere har hytta blitt om- og påbygd en rekke ganger, slik at det i dag er en av DNTs største hytter, med hele 119 sengeplasser.

Gjendebu - eller Gjendeboden som hytta het da dette bildet ble tatt i 1872. Foto: DNT.

Ved Gjendevannet

Gjendebu ligger ved innerste enden (vestenden) av vannet Gjende. ”Gjende” kommer trolig av ordet ”gandr”, som betyr stav. Vannet er 2 mil langt og formet litt som en bøyd stav. På Gjendebu er det kyr på fjellbeite hele sommeren. De blir fraktet inn langs Gjende på en motorisert flåte kalt M/S Kukalven.

Fra Gjendesheim går det båtrute med anløp like ved Gjendebu to ganger daglig i sommersesongen. Her finner du mange fiskevann, og hvite breer og kvasse tinder omkranser området.

Gjendine på Gjende

Kaia Gjendine Slålien er den personen som gjennom hele Gjendebus historie har hatt sterkest tilknytning til Gjendebu. Hun ble født på Gjendebu – i Gjendinebua samme år som DNTs første hytte åpna der, og var datter av det første bestyrerparet på Gjendebu. Selveste Edvard Grieg lot seg inspirere etter selv å ha møtt Gjendine og hørt henne synge i fjellheimen, og «Gjendines bådnlåt» er et musikalsk resultat av dette.

Spartansk og autentisk interiør i Gjendinebu. Foto: Louise Brunborg-Næss, DNT.

Fjellidyll ved Gjendinebu. Foto: Louise Brunborg-Næss, DNT.

Turisthytter landet rundt

Den Norske Turistforening eier i dag over 500 turisthytter rundt omkring i landet. De er en viktig del av den norske kulturarven så vel som folkesjela. Flere av disse hyttene er fredet, slik som Snøheim på Dovrefjell og Arentzbu i Breheimen.

Historisk vandrerute

I anledning Den Norske Turistforeningens 150årsjubileum, blir en Historisk vandrerute åpnet i Jotunheimen  nå i begynnelsen av juli. Denne ruten går blant annet innom Gjendebu.

Historiske vandreruter er et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren for å løfte fram gamle ferdselsveier. Slik ønsker en å øke kjennskap til og bruk av gamle ferdselsruter som gir flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv.

Så om du skal til fjells i sommer, hvorfor ikke gå en historisk vandrerute?

Kilder og mer informasjon:

Kulturminnesøk om Gjendebu

Kulturminnesøk om Gjendine Slålien og hennes steinbu

Mer informasjon om Gjendebu finner du på nettsiden til Den Norske Turistforeningen.

Månedens kulturminne

Hver måned plukker Riksantikvaren ut et kulturminne som vi synes fortjener litt ekstra oppmerksomhet, eller som har en spennende historie knyttet til seg.

Les flere "Månedens kulturminne" her.