Eøs-prosjekt

Restaurering og revitalisering av Abromiškės herregård

Abromiškės herregård, med sine tilhørende områder, stammer fra 1571 og har vært tilknyttet flere adelige familier gjennom de siste 450 årene. Bygningen som står på eiendommen i dag ble påbegynt tidlig på 1800-tallet og ble lenge ansett som en av Litauens vakreste herregårder, med en stor bok- og kunstsamling og jevnlige kulturelle arrangementer.

Publisert: 17. desember 2019 | Endret: 9. juni 2020

Abromiskes herregård etter restaureringen Abromiskes herregård står nå, som den gjorde i flere hundre år, staselig på den litauiske landsbygda Foto: Lithuanian Countryside Tourism Association, www.atostogoskaime.lt

Om prosjektet

Abromiškės herregård er spesielt kjent for sin unike arkitektur – midten av huset er i klassisistisk stil fra tidlig 1800-tall og er i tre, mens fløyene av huset er i stein og ble tilføyd på slutten av 1800-tallet. Som så mange andre herregårder, ble Abromiškės dessverre stående ubrukt og ubebodd i flere tiår, før prosjekteieren i 2010 startet arbeidet med å restaurere dette staselige kulturminnet.

Dette prosjektet hadde som mål å restaurere den midtre delen av huset, samt å tilpasse herregården til lokalsamfunnets behov og å etterhvert etablere et gjestehus i den restaurerte bygningen. Stein-fløyene også restaurert, men for prosjekteiernes egen regning.

Norsk partnerskap

Høgskulen for grøn utvikling (HGUt, tidligere Høgskolen for Landbruk og Bygdeutvikling/HLB) deltok som norsk partner i dette prosjektet. I samarbeid med HGUt og Lithuanian Association for Castles and Manors ble det gjennomført kurs i hvordan arbeidet med å restaurere herregården kan gi sosial, kulturell og økonomisk verdiskaping for lokalsamfunnet.

Abromiskes herregård i gamle dager Da herregården fortsatt var bebodd og i bruk lå den som et smykke i landskapet
Foto: Ivan Baĭ
Abromiskes herregård før restaureringen Herregårdenvar kraftig forfalt da restaureringsarbeidet begynte
Foto: Abromiskes manor, Abromiskisudvaras.lt
Abromiskes før restaureringen Herregården, da spesielt den delen av den som er bygget i tre, var svært forfalt da dette prosjektet startet
Foto: Abromiskes Manor, Abromiskisudvaras.lt
Abromiskes Abromiskisudvaras.lt
Abromiskes etter restaureringen Etter restaureringen er herregården igjen et vakkert besøksmål
Foto: Abromiskes Manor, Abromiskisudvaras.lt
 • Finansieringsperiode

  2009-2014

 • Prosjektnummer

  LT06-0004

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Litauen

 • Prosjekteier

  Joint Stock Company 'Galves investicija'

 • Nettsted

  www.abromiskiudvaras.lt

 • Norsk partner

  Høgskulen for Grøn Utvikling (HGUt, tidligere Høgskolen for Landbruk og Bygdeutvikling/HLB)

 • Partners nettsted

  hlb.no

 • Beløp

  € 558,644