Eøs-prosjekt

Reconstruction and revitalization of the castle in Lipová

Slottet har lenge vært umulig å besøke fordi bygningen er i en dårlig tilstand. Bygningen ble forlatt av eierne på 1980-tallet, og har siden den gang fått stå og forfalle. I 2006 ble det utsatt for en ødeleggende storbrann. Bygningen mangler tak, noe som har ført til at bygningen er sterk utsatt for klimaendringer som i sin tur akselererer forvitringen.
Nå skal slottet gjennomgå en full konstruksjonsrestaurering. Dette innebærer taktekking og en sikring av yttervegger samt restaurering av fast interiør som gulv, vegger, bueganger, dører, vinduer og trappeløp.

Publisert: 3. mars 2022

Slottsruin uten tak, lokalisert i grønn hage
Lipova Schloss 06 Lipova Castle Foto: SchiDD

Om prosjektet

Dette prosjektet fokuserer først og fremst på bygningsrestaurering av den nordlige fløyen. Når fløyen er restaurert skal den gjøres tilgjengelig for publikum gjennom flere kulturelle aktiviteter. Sammen med den norske prosjektpartneren ICANET vil det bli laget en utstilling med påfølgende arrangementer som blant annet inkluderer konserter og workshops. Målgruppen er først og fremst innbyggere i regionen, turister men også spesielt inviterte deltakere fra Tsjekkia, Sachsen og utlandet, som skal delta på seminarer og workshops.

Prosjektpartnerne tilfører en svært betydelig merverdi ved å presentere både det internasjonale holocaust i historiske og regionale sammenhenger og presentasjoner av romsk kultur og historie, som er et svært aktuelt tema i Sluknov-området i dag. Et annet viktig område vil være presentasjon av samtidskunst og felles kulturell utveksling mellom partene fra Norge og Tsjekkia. Historien om slottets redning, historien til minoritetene i regionen og deres kultur, spesielt romfolket, vil bli presentert.

Norsk partnerskap

ICANET er en organisasjon som arbeider for å støtte oppunder til dels ukjente eller ikke enda anerkjente talenter innen musikk og kunst. Organisasjonen bidrar til- og produserer kulturelle arrangementer, konserter, opera og kunstutstillinger. Deres hovedfokus ligger på å promotere musikk og kulturtilbud i regionene, der tilbudene for denne typen aktiviteter er begrensede.

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Land

  Tsjekkia

 • Prosjekteier

  VIA TEMPORA NOVA, z.s

 • Nettsted

  www.viatemporanova.cz

 • Norsk partner

  International Classical Art Network

 • Partners nettsted

  icanet.art

 • Andre partnere

  RECOC, Museum of Romani Culture

 • Beløp

  1 500 000 Euro