Prosjekter og satsinger
Miljøovervåkingsprogrammer
Riksantikvaren har flere miljøovervåkingsprogrammer som skal kontrollere status, det vil si tap, skade, endringer og fysisk tilstand, for ulike typer av kulturminner.
Gjennom programmene følger vi med på utviklingen for ulike typer kulturminner. Slik kan vi kartlegge uønsket utvikling i tide og sette inn tiltak. Målet er et best mulig kunnskapsgrunnlag for faglige og politiske prioriteringer.
Riksantikvaren har miljøovervåking for:
- Klimabelastning på fredete bygninger
- Verneverdige bygninger i utvalgte kommuner
- Fredete arkeologiske kulturminner i utvalgte kommuner
- Bryggen i Bergen
- Kulturlag i de fire store middelalderbyene (Oslo, Bergen, Trondheim, Tønsberg)
I tillegg til fysisk miljøovervåking følger Riksantikvaren også med på utviklingen når det gjelder målene i nasjonal kulturmiljøpolitikk; Engasjement, Bærekraft og Mangfold. Du kan lese om vårt arbeid med dette her:
Målet med miljøovervåking
er å dokumentere tilstand og endringer, som for eksempel tap, skade og klimatrusler, gjennom langsiktig overvåking. Dette gjøres gjennom en systematisk innsamling av data ved hjelp av etterprøvbare metoder, som baserer seg på hypoteser om sammenhengen mellom årsak-virkning.
Resultater fra miljøovervåking gir informasjon som er strategisk viktig for politikere og forvaltning. De bidrar både til å formulere nye politiske mål og revidere eksisterende mål. Miljøovervåking danner også et viktig kunnskapsgrunnlag for kulturmiljøforvaltningen for å avgjøre hvilke tiltak som skal settes i verk, og av hvem.