1Hva ønsker kulturminneforvaltningen å oppnå med tilskuddsposten?
Målet med ordninga er å samle inn, videreføre og tilgjengeliggjøre kunnskap om håndverk knytta til istandsetting og vedlikehold av verna og freda fartøy i et langsiktig perspektiv. Slik kan kulturminner tas vare på og settes i stand med bruk av teknikker, materialer og metoder i tråd med perioden i fartøyets liv som er lagt til grunn for vern.
Fartøyvernsentrene ble opprettet som følge av behovet for denne kunnskapen. Sentrene har et hovedansvar for å samle inn, videreføre og tilgjengeliggjøre håndverkskunnskapen som er nødvendig i fartøyvernet.
2Hvordan måler vi om vi oppnår det vi ønsker?
- Kunnskap om fartøy, handverk og teknikker som er nødvendige for å sette i stand og vedlikeholde fartøy blir samlet inn, dokumentert og sikra i et langsiktig perspektiv. Arbeidet foregår systematisk og bygger på langsiktige planer og fartøyvernets behov
- Det foreligger oversikt over håndverk og teknikker som fartøyvernet mangler kunnskap og kompetanse om. Det gjennomføres prosjekter for å samle inn eller gjenvinne kunnskap om håndverk basert på oversikten.
- Det foreligger krav til kompetanse, og maler og prosedyrer, som sikrer at arbeid med fagutvikling innen fartøyvernet held nødvendig kvalitet, og utgjør et godt grunnlag for framtidige istandsettinger av fartøy, ivaretaking av håndverk og forsking.
- Kunnskapen som er samlet inn som grunnlag for fagutvikling innen fartøyvernet anvendes av fartøyvernsentrene, og andre verft og båtbyggerier. Den sikrer økt kunnskap om og høy antikvarisk standard på vedlikehold og istandsetting av fartøy.
3Hvem kan motta tilskudd fra posten?
De nasjonale fartøyvernsentrene mottar tilskudd fra posten fra Riksantikvaren. Andre aktører med relevant kompetanse kan etter vurdering fra Riksantikvaren også motta tilskudd.
4Hva kan det gis tilskudd til?
Midlene fordeles etter søknad om tilskudd til aktiviter knyttet til:
- innsamling av kunnskap, forskning og dokumentasjon
- rådgivning og målrettet kunnskapsdeling
- nødhavn, midlertidig sikring for fartøy i verneflåten
- formidling av materialer og deler til antikvarisk istandsettingsarbeid
Aktiviteter under fellestjenestene skal være i tråd med planverk i fartøyvernet, oversikt over håndverk og behov i fartøyvernet. Følgende aktiviteter skal prioriteres:
- aktiviteter som har som mål å samle inn, sikre og øke kunnskap om eldre håndverk og teknikker
- aktiviteter som har som mål å sikre og heve den antikvariske kvaliteten på utbedringsarbeid på fartøy i verneflåten
- aktiviteter som har som mål å gjøre viktig fagkunnskap tilgjengelig for aktører innen fartøyvernet
- andre aktiviteter som har som mål å sikre ivaretakelse av fartøy som kulturminner
- I henhold til Meld. St. 16 (2019-2020) Nye mål i kulturmiljøpolitikken, er tilskuddet som fartøyvernsentrene mottar til fellestjenestene ikke driftsstøtte, men kjøp av tjenester.